Соопштение од Рудник САСА: Отстранет дефектот на цевководот во рудникот САСА

Денеска, околу еден часот по полноќ, ниските температури (-10˚C) и мразот предизвикаа напукнување на цевководот за транспорт на пулпа од рудникот Саса до постојката за одложување, при што предизвикано е краткотрајно истекување во локалниот речен тек.
 
Дефектот на цевководот веднаш е отстранет од страна на екипите на Рудник САСА, при што истекувањето на пулпата е сопрено и со тоа состојбата е целосно нормализирана.
 
Согласно процедурата во вакви случаи, утринава се земени примероци од водата долж течението на реката кои во текот на денот ќе бидат доставени на анализа во акредитирана лабораторија. По добивањето на резултатите од анализата, рудникот САСА, доколку е потребно, ќе преземе и дополнителни мерки за елиминирање на евентуалните последици од истекувањето.
 
Дополнително, постапувајќи согласно одредбите од Законот за заштита на животната средина и правилата од А-интегрираната еколошка дозвола, за случајот се известени и сите надлежни институции на државно и локално ниво, се вели во соопштението од Рудник САСА.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*