Се чистат резервоарите за вода во Делчево

Со цел подобрување на квалитетот на водата за пиење, по скоро две децении во Делчево се чистат резервоарите за вода. Јавното претпријатие за комунална дејност „Брегалница“, покрај редовното чистење и перење на примарната и на секундарната водоводна мрежа, во текот на денот изврши чистење на резервоарот на местото викано ,,Чуката”, по што беше извршена и дезинфекција на објектот.
 
Ваквите активности како шро соопштуваат од претпријатието ќе продолжат и наредната недела за кога е планирано чистење, перење и дезинфекција на другиот резервоар во Делчево, по што ќе се пристапи и кон чистење на сите резервоари за вода во селските средини.
Во таа насока, а во рамките на проектот за изградба на нова пречистителна станица за вода за пиење, беше извршено и подводно снимање на дното на акумулацијата Лошана. Снимањето го извршија нуркачи, а целта на оваа активност е да се види состојбата со внатрешноста на браната и талогот на дното од браната.
 
Додаде дека во текот на наредните денови ќе се изврши и скенирање на објектот брана Лошана.
 
Браната Лошана е изградена пред 10 години и има вкупен капацитет од 1.250.000 м3.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*