Спроведена еко-акција ,,За поубаво и почисто Пехчево”

На иницијатива на Јавното комунално претпријатие ,,Комуналец”, а во соработка со вработените во општината и група млади волонтери од неколку здруженија, денес се спроведе работна еко-акција насловена ,,За поубаво и почисто Пехчево”. Акцијата, како што информираа од Општина Пехчево се спроведе на целата територија на градот.
 
– За жал, огромната фреквенција на несовесни луѓе зад себе остава огромни количини на отпад, кој не се одлага во соодветно поставените контејнери и корпи, туку останува расфрлан насекаде да лежи по зелените површини и водата. Со цел да го сочуваме природниот потенцијал бевме принудени да спроведеме акција за чистење на повеќе места, кои се познати како туристички локации. Акцијата се спроведе на целата територија на градот, а се собираше сметот од сите сообраќајници, тротоари, зелени површини и од оние локации каде фреквенцијата на луѓе е најголема, истакнаа од општината.
Вакви еко-акции, како што дополнија од локалната самоуправа се спроведоа и претходните неколку години.
 
Од општината истакнаа дека и понатаму ќе продолжат да работат на подобрување на хигиената во градот, при што апелираат на зголемена еколошка свест на граѓаните во насока на зачувување на животната средина во Пехчево.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*