Видео: Вака се оди по невестата во Делчево

Свадбените поворки се составен декор во Македонија, особено во летниот период.

Меѓу поинтересните свадбени ритуали кои ги имаме забележано во Делчево е токму денешното одење по невестата.

Во стилот на македонската народна песна “Врана коња јавам јас, одам по невестата”, сватовите качени на ,,камион” кој има моќ на неколку “коња”, денес одат да ја „земат“ невестата.

Видеото во продолжение:

Нека им е со среќа на младите. Сватови одат по невестата!

Posted by delcevo365.mk on Sunday, July 28, 2019

Слична спектакуларна свадбена поворка во Делчево е забележана пред околу 5 години. Тогаш сватовите се возеа во приколка од камион долга над десетина метри.

Еве како тоа изгледаше:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*