Берово го одбележа денот на градот

Општина Берово, со низа активности вчера го одбележа 23 Август-Ден на ослободувањето. Одбележувањето во попладневните часови започна со положување на цвеќе на Спомен плочата на загинатите борци во НОВ од Малешево пред Детската градинка „23 Август” во Берово, од страна на Делегации на општината и збратимените градови како и претставници од општествениот и јавниот живот. Во својата честитка до граѓаните градоначалникот Звонко Пекевски истакна дека „23 Август“ е ден кога започна изградбата на слободно Берово.
-Со својата упорност, пожртвуваност и храброст нашите истакнати предци, денешниот датум го запишаа во малешевската и македонската историјата. „23 Август“ е ден, кога на темелите на слободата и независноста, Општина Берово, започна повторно да се гради. Денес, градот гордо стои, исправен на предизвикот за унапредување на општественото живеење за поквалитетен и удобен живот на сите наши граѓани, прогресивно движење кон развој и напредок на нашата општина и остварување на целите кон евроинтеграција, рече Пекевски.
 
Одбележувањето на денот на градот, продолжи со Свечената седница на Советот на Општина Берово, која се одржа во Бизнис инкубаторот во Берово, каде што беа доделени и благодарници за институциите и поединците кои придонесуваат за равој на општината, а воедно беа доделни и парични награди, благодарници и пофалници за најдобрите ученици, наставници и професори за учебната 2018/2019 година.
 
Пролавата на денот на Берово, продолжи со свеченото отварање на ,,Етно Плоштад Фестивал 2019″ во чии рамки на плоштадот „Димитар Беровски” во рамки на првиот ден од петдневната програма свој настап имаа Влатко Стефановски, Горан Алачки и Етно Малеш. Претходно како дел од програмата, започна и традиционалниот Саем на малешевски производи „Малешевијата на дланка“

Берово го одбележува 23 Август-Ден на ослободувањето

Posted by delcevo365.mk on Friday, August 23, 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*