Се обележува патеката до планината Средна

Делчевските планинари ја завршија втората фаза од проектот за поставување на информативни табли на планината „Средна“. Маркирањето на патеката, како што информираше планинарот Љупчо Чучуковски се реализирало во должина од 12 километри со стартна точка во село Нов Истевник.
 
-Првата фаза за маркирање на планинарската патека до планината „Средна“ опфаќаше маркирање со ГПС уред како и маркирање на патеката со црвено бела боја според Књефелцовата метода. Патеката започнува од село Нов Истевник, односно Балабанска маала, потоа малку познатиот, но сепак атрактивен локалитет „Истевнички Кукуље“, потоа преку врвот Бејаз Тепе 1348 метри надморска висина кој е највисок врв на планината Средна се до крајот на патеката во село Разловци, информира Чучуковски.
 
На овој начин, како што додаде претседателот на ПСК „Голак“, целта е да се промовира планината „Средна“, а исто така да се збогати и туристичката понуда во општина Делчево.
 
-Во идниот период следува третата фаза на патеката, односно поставување на патоказите кои почнуваат од село Истевник до крајната точка село Разловци, додава Чучуковски.
 
Целосните активности за реализацијана овие активности финансиски се овозможени од страна на локалната самоуправа во Делчево.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*