Прием за делчевските првачиња по повод ,,Неделата на детето”

По повод Светската недела на детето, денес во просториите на локалната самоуправа во Делчево, беше организиран свечен прием за првачињата од делчевската деветолетка ,,Ванчо Прке”. Како што информираа од општината, првачињата ја имаа можноста да се запознаат со сите аспекти од функционирањето на општината како и нејзините надлежности.

-И оваа година првата недела од месец октомври им ја посветуваме на децата под мотото Детска недела. Во рамки на годинешното одбележување на Светската недела на детето, имавме прием на првоодделенчињата и нивните наставнички, кои запознавајки се со работата на градоначалникот Горан Трајковски, дознаа скоро се што ги интересираше во врска со функционирањето на општината, како и нејзините надлежности. Како благодарност за наученото, учениците со кратки музички точки, го претставија дел од она што го научиле од своите наставнички, во текот на воспитно-образовниот процес, истакнаа од општина Делчево.

Свечен прием за првачињата, како што додадоа од општината, ќе биде организиран и за учениците од деветолетката ,,Св.Климент Охридски” од Делчево.

Во рамки на одбележувањето на Светската недела на детето утре во двете деветолетки во Делчево ќе се организира свечема програма, на која на сите првачиња од Делчево ќе им бидат доделени детски пасоши, со што и официјално ќе пристапат во Светската детска организација. Во деветолетката ,,Св.Климент Охридски”, во рамки на настанот, на првачињата ќе им бидат доделени и првите чилишни униформи.

Неделата на детето се одбележува во светски рамки, а целта е да се промовираат правата, кои детето треба да ги ужива во неговиот раст и развој, како и потребната заштита која треба да му биде обезбедена од страна на државата и инстутициите за овозможување среќно, здраво и безгрижно детство

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*