Бугарите и денес најбројни на градскиот пазар во Делчево

Поради корона вирусот, се уште на сила забраната за влез во државата на граничниот премин Делчево за државјани кои доаѓаат од Северна Италија. За останатите граѓани влезот во државата се одвива без посериозни проблеми. Ова го потврдија бугарски државјани кои и денес дојдоа на шопинг во Делчево. Потврдија дека за влез во државата освен вообичаената проверка, влезот од Бугарија во Македонија на граничниот премин Делчево се одвива без подолги задржувања.

-Немаше проверка за секој поединечно, ние си седевме во автобусите, Граничарите имаа ракавици и маски, а ние не бевме проверувани, вели жителка на Благоевград. 

Таа додаде дека често доаѓа во Македонија, особено во Делчево, каде и се допаѓа понудата на градскиот пазар кој денес го посети по 10-ти пат.

-Овде ни се допаѓа, бидејки ние сме како еден народ. Често доаѓаме, овде бевме на 29 декември минатата година, еве и денеска пак сме тука. Ова е 10-та моја посета и ми се допаѓа, бидејки вашиот пазар е многу богат, а и луѓето се добри и учтиви, додава посетителка од Бугарија.

Освен за шопинг, поголема група на припадничките на понежниот пол од соседството вечерва во делчевските локали во рамки на таканаречените „чајанки,“ ќе го одбележат 8 Март – Меѓународниот ден на жената“. Овде како што велат, се поради поевтината храна и подобрата усуга која ја добиваат за своите пари.

Градскиот пазар и денес преплавен со бугарски државјан(к)и

Градскиот пазар и денес преплавен со бугарски државјан(к)и

Posted by delcevo365.mk on Saturday, 7 March 2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*