Дали домашните миленици го пренесуваат COVID-19 вирусот?

Извадоци од препораки на Центарот за контрола и превенција на болести, оддел од Министерството за здравство на САД.

1. Кучињата скитници, домашните миленичиња можат да бидат вектор за пренос на коронавирус, преку галење на домашните миленичиња или кучињата скитници. бидејќи вирусот се излачува преку плунката од кучињата, а подоцна и преку изметот, НЕОПХОДНО Е ОТСТРАНУВАЊЕ НА КУЧИЊАТА СКИТНИЦИ ОД УЛИЦИТЕ, А НА СОПСТВЕНИЦИТЕ НА ДОМАШНИ МИЛЕНИЧИЊА ДА ИМ СЕ КАЖЕ ДА НЕ ГИ ШЕТААТ ПО ЈАВНИ ПОВРШИНИ, УЛИЦИ ТУКУ ВО СВОИТЕ ДВОРОВИ ИЛИ СВОИТЕ ТЕРАСИ доколку живеат во стан.

2. Вирусот може да се пренесе и преку обувките, доколку со нив газиме на површини кои се контаминирани преку плунка, искашлок или измет од домашни миленичиња и кучиња скитници.

ЗАРАДИ ТОА ПРЕД ВЛЕГУВАЊЕ ВО ЈАВНИ ПРОСТОРИИ ДА ИМА ПЛАСТИЧНИ САДОВИ СО ДЕЗИНФЕКЦИОНИ СРЕДСТВА – КОИ СЕ Н БАЗА НА ХЛОР на пример Варикина или Доместос, ВО КОИ ЌЕ СЕ ДЕЗИНФЕЦИРААТ ОБУВКИТЕ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*