Миле Јаневски – Џингар – XIX години од масакрот кај Вејце

Миле Јаневски (Костин Дол, Македонска Каменица, 24 јули 1971 – Вејце, Тетовско, 28 април 2001) бил македонски бранител, припадник на Баталјонот за специјални намени „Волци“ при АРМ, учесник во воениот конфликт во Македонија во 2001 година. Загинал во заседа на 28 април 2001 во масакрот кај Вејце.

Живот, војната 2001 и смрт

Никој не знае животот каде ќе го однесе. Рударска Македонска Каменица соочена со сиромаштијата и подолгата економска криза ги принуди синовите на вредните рудари својата егзистенција да ја побараат и надвор од малото градче и од рударството.

Синот на скромното семејството на Бранко и на Душка, Миле со својата сопруга и неговиот син единец, го привлече униформата на македонската армија. Се стави како водник во БСН Волци во служба на безбедносните сили во одбрана на територијалниот интегритет на земјата. Таму каде што е потребно, во Тетово и на Шар Планина, Миле е заедно на служба со своите колеги бранители. На 28 април 2001 година, Вејце и настанот на најголемиот вандализам на албанските терористи го прекинуваат животот на водникот Јаневски чија семејна лоза ја продолжува синот додека непреболот трае кај најблиските и сите оние што го познаваа.

Во масакрот кај Вејце, на Миле со кундак од пушка му е згмечена, разнесена главата, а низ телото има осум канални повреди предизвикани од огнострелно оружје и вртлежи од „кинески“ нож. Смртта кај Миле настанува насилно со нагмечување на мозокот поради дејство на потврда динамична сила со кундак од пушка во пределот на челната регија. На неговото тело се пронајдени и осум канални повреди, предизвикани од огнострелно оружје и со нож претходно бил онеспособен за полесно да биде масакриран.

Во негова чест, денес средното општинско училиште СОУ „Миле Јаневски – Џингар“ во неговиот роден град Македонска Каменица го носи неговото име. Миле Јаневски – Џингар постхумно е одликуван со медал за храброст од Претседателот на Р. Македонија.

*извор

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*