Регионално: Прв случај на КОВИД-19 во М.Каменица

Странски државјанин вработен во рудник Саса е првиот позитивен пациент на Ковид-19 во Општина Македонска Каменица. Според информациите на надлежните, лицето е редовно вработено во рудникот и тестот го направил заради патување во странство, при што истиот бил со позитивен наод.

-Лицето е во добра здравствена кондиција и е без симптоми, а веднаш по добивањето на информацијата за позитивниот резултат е во самоизолација, информираа надлежните.

Од Центарот за јавно здравје направена е епидемиолошка анкета на одделот кај што работел, како и во објектот каде бил сместен странскиот државјанин.

Од рудник Саса од почетокот на пандемијата формирано е координативно тело за успешно справување со пандемијата. Исто така спроведени се анкети и разговори со вработените во компанијата, како и дополнителни активности согласно препораките и мерките за заштита на вработените.

Од општината од синоќа започнаа со спроведување на дополнителни мерки за заштита на населението, а најавен и состанок на Опшинскиот кризен штаб со цел дефинирање на понатамошните активности за спречување на понатамошно ширење на заразата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*