Пијанечкиот регион преплавен со печурки

Пијанечкиот регион повторно преплавен со печурки. Обилните дождови кои пред една недела го зафатија ова подрачје ги наводени шумските предели со доволна количина влага, поради што печурките и денес ги има во голем број. 

Неофицијално рекордот засега го држи делчевско семејство кое во еден ден успеало да собере близу 300 килограми печурки и со тоа да заработи средства на 500 евра чиста заработувачка.

Печуркарите се децидни дека ова е една од најдобрите години во оваа дејност.

-За тоа секако придонесе и сончевиот период по врнежите кој ги задржа печурките во шумата, а и влијаеше на нивната тежина. Ако минатата пролет имавме џиновски печурки, сега тие се нешто помали, но ги има во поголем број, додаваат тие.

Откупувачите не кријат дека се задоволни од понудата и квалитетот на сезонската печурка.

-Навистина ги има со тони печурките, особено сега на крајот на август се надеваме на уште еден дожд, па потоа сонце и да ја заокружиме оваа успешна сезона, додаваат откупувачите.

Најпродавани печурки и со најдобра цена и годинава е ,,вргањот”, а веднаш по неа јајчарката и лисичарката. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*