Делчево го празнува „Денот на ослободувањето – 7 Септември“

Делчево денеска одбележува 76 години од ослободувањето и 29 години од Денот на независноста. Одбележувањето започна пред споменикот на паднатите борци во центарот на градот кој го чува споменот на паднатите борци во НОВ од делчевскиот крај, каде свежо цвеќе положија делегација од општината, делчевскиот Совет, претставици од институции, политички партии и здруженија на граѓани.

На свечената седница претседателот на Советот, Драган Маневски, изрази благодарност до сите кои со својот труд и ангажман дадоа придонес за развојот на Делчево.

-Советот на Општина Делчево, поголем дел од одлуките ги носеше едногласно, за што сум им особено благодарен на сите членови на Советот. Секогаш одлучувавме со многу одговорност и рационалност и носевме одлуки кои се во интерес на сите граѓани. Советот расправаше по 273 точки на дневен ред. Ги донесовме сите програми и ги усвоивме сите извшетаи на Општината и локалните институции кои се во надлежност на општината, донесени се повеќе одлуки за вклопување на бесправно-изградени објекти во урбанистичко-планска документација на физички лица, како и повеќе одлуки за приоритет на проекти за аплицирање до Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој, потенцираше Маневски.

Во своето обраќање пред присутните градоначалникот Горан Трајковски ги презентираше актуелните проекти, а во своето обраќање се осврнав и на актуелната здравствена криза на сите мерки кои општината ги презема како превенција за ширење од заразата изразувајќи посебна благодарност до донаторите кои помогнаа да се набават заштитни маски кои се делеа по институции и по месните и урбаните заедници, како и дезинфициенси.

-Посебно ја потенцирам заложбата на Здравствениот дом „Гоце Делчев“, ТППЕ и ЈКП „Брегалница“ за несебичниот придонес во борбата со Ковид -19. Како општина серизно пристапуваме и на предизвикот да обезбедиме безбеден почеток на учебната година, да овозможиме воспитно-образовниот процес да се одвива непречено, да создадеме услови за образование во новата нормалност. Се прават анализи по училиштата и ќе се носи одлуката согласно со протоколите од Комисијата и ресорното Министерство. Максимално сме вложени да одговориме на барањата и потребите и убеден сум дека со поддршка на ресорните министерства и со личната одговорност на секој поединец,и ученик и родител, но и просветен работник и воспитувач, ќе успееме во тоа и ќе обезбедиме безбеден воспитно-образовен процес, рече Трајковски.

На Свечената седница беше доделена општинската награда „7 Септември“ на д-р Гоце Стојменовски лекар во Итната медицинска служба во Делчево, како и општинското признание за посебен придонес во културата на Зенил Реџепов-Стручни кој годинава одбележува 45 години дејност.

Исто така, посебно признание доби и компанијата „Зегин“ за соработка со Општина Делчево и за општествена одговорност во време на пандемија. На Свечената седница беа доделени и наградите за најубаво уреден двор, а поради актуелната пандемија традиционалните културни и спортски натпревари се откажани.

Повеќе за денешното одбележување од видеата во продолжение:

Одбележување на 7 Септември – Ден на ослободувањето пред споменикот на паднатите борци во Делчево

Одбележување на 7 Септември – Ден на ослободувањето пред споменикот на паднатите борци во Делчево

Gepostet von delcevo365.mk am Montag, 7. September 2020
Денешен материјал од Свечената седница по повод Ослободувањето на Делчево

Денешен материјал од Свечената седница по повод Ослободувањето на Делчево

Gepostet von delcevo365.mk am Montag, 7. September 2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*