Настава со физичко присуство само во подрачните училишта во Делчево

Настава со физичко присуство на учениците во Делчево ќе се одвива само во подрачните училишта. Како што информираа раководните лица од делчевските воспитно-образовни установи, одлуката е донесена на последната седница на која, Владата го усвоила извештајот за работата на Комисијата за разгледување на поднесените барања од страна на основачите на училиштата за организирање настава со физичко присуство, за период од 18 до 25 септември 2020 година. Согласно одлуката како што додаваат зелено светло за реализирање настава со физичко присуство во Делчево добиле сите подрачни училишта во состав на деветолетките ,,Ванчо Прке” и ,,Св.Климент Охридски”.

-Според извештајот, согласност за организирање настава со физичко присуство добија подрачните училишта на двете централни основни училишта во Делчево. Тоа значи дека настава со физичко присуство на учениците во деветолетката ,,Ванчо Прке” ќе се одвива во селата Габрово и Ѕвегор, додека во подрачноте училишта кои потпаѓаат под деветолетката ,,Св.Климент Охридски”, настава со физичко присуство ќе се организира со учениците од селата Разловци, Тработивиште, Град, Стамер и  Вирче, информираа надлежните.

Наставата во централните основни училишта во Делчево и во гимназијата „М.М.Брицо“ како што додадоа ќе се одвива онлајн.

-Од претходно е веќе познато дека најмладите ученици од 1 до 3 одделение наставата ќе ја следат со физичко присуство, додадоа надлежните.

Учебната година и за учениците кои ќе следат настава со физичко присуство и оние онлајн започнува на 1 октомври 2020 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*