Беровскиот дом за стари лица ги проширува капацитетите

Потпишан договорот за внатрешно уредување на третата ламела на Домот за стари лица во Берово. Градоначалникот Звоннко Пекевски кој заедно со претставник на Центарот за развој на Источно-планскиот регион го потпиша договорот информираш дека истиот се реализира со средства од Швајцарската агенција за развој и соработка преку регионалните форуми во заедницата.

-Овој проект беше одобрен од проектниот тим на форумите и ќе биде од големо значење за Берово и за Источниот регион. Со негова реализација бидат обезбедени нови 10 легла за корисниците, кои во голем број чекаат да бидат сместени. Голема благодарност до Швајцарската агенција за развој и соработка и до Министерството за локална самоуправа за поддшката во реализација на проектите, рече Пекевски.

Александар Николов од Центарот за развој на Источно-планскиот регион истакна паралелно се подготвува програмата за следната буџетска година чија имплементација ќе значи и реализија на капитални проекти во повеќе општини од регионот.

-За таа цел изготвуваме петгодишен документ преку програмата за Одржлив економски развој кој треба да ги даде наредните приоритети и правци за развој на планскиот регион, рече Николовски.

Вредноста на договорот за внатрешно уредување на третата ламела од Домот за стари во Берово е околу 7,3 милиони денари, од кои околу 6,9 милиони денари се обезбедени од Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за локална самоуправа, а останатите околу 400 илјади денари се обезбедени од Буџетот на општина Берово.

Беровскиот дом за стари лица ги проширува капацитетите

Беровскиот дом за стари лица ги проширува капацитетите

Gepostet von delcevo365.mk am Montag, 5. Oktober 2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*