Бочварски: Во регионот на Македонска Каменица вложени 23 милиони евра за подобрување на патната инфраструктура

Во регионот на Македонска Каменица досега се вложени околу 23 милиони евра за подобрување на патната инфраструктура. Ова при денешниот увид на градежните активности на изградба на регионалниот пат Македонска Каменица – село Саса, го истакна министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, кој рече дека инвестицијата за реконструкција на патниот правец се реализира преку Јавното претпријатие за Државни патишта.

-Денеска направив увид во целосната реконструкција на овој пат, кој е доста значаен, бидејки поврзува две села со М.Каменица, но и рудникот Саса, кој е еден од гигантите во Источниот регион, вработува голем број на граѓани, а исто тоа и голем број на транспортни возила, постојано поминуваат заедно со вработените. Должината на патот е 10 километри и инвестиција од 2,3 милиони евра. Инвестиција која е многу значајна, на делница која со години не била санирана и реконструирана, а денес се врши темелно реконструирање на целиот овој пат, со максимална реконструкција, вадење на тампонскиот слој и поставување нов слој на тампон и два слоја на асфалт од 15 сантиметри, ширината е 5,5 метри. Инвестицијата е на Јавното претпријатие за државни патишта преку ЕБОР, рече Бочварски.

Од вкупната должина од 10 километри, досега како што додаде министерот Бочварски се асфалтирани 2 километри, но работите како што додаде, продолжуваат и понатаму.

-Овој пат има добра динамика на реализација, очекуваме во текот на наредната година да биде завршен пред утрвдениот рок. Нашите приротитрети ќе останат модерна и поквалитетна инфраструктура и модерна и да ги намалиме жртвите, со тоа што ќе ја зголемиме безбедноста на патните правци. Ова особено важи за целиот Источен регион, кој од слепо црево, денеска е регион кој е со многу развиена квалитетна инфраструктура, по која можат да се движат граѓаните и се разбира бизнис секторот кој егзистира овде. Се сеќавате како беше пред неколку години, каде карпи стоеја со години неотстранети. Денес имаме нов пат од Кочани до М.Каменица, но и се гради и новиот експресен пат, чија изградба на првата делница заврши, втората делница е изградена некаде 23 проценти и е во вредност од 18 милиони евра. Значи инвестиции кои значат подобрување на квалитетот на живот на граѓаните, поквалитетна инфраструктура, посилен бизнис и подобри работни места, додаде Бочварски при денешната посета на М.Каменица.

Со реконструкција на регионалниот пат М.Каменица – Саса, како што додаде градоначалничката на М.Каменица, Соња Стаменкова се реализира и предизборното ветување, кое претходно беше дадено пред граѓаните.

-Покрај ветувањето, со целосно завршување на овој значаен патен правец ќе се зголеми безбедноста, посебно за жителите од селата Саса и Моштица кои гравитираат кон овој пат, но и големиот економски гигант со вработените во рудникот Саса, додаде Стаменкова.

Жителите на село Саса, како што самите изјавија, долги години ја очекуваа реконструкцијата.

-Ова го очекувавме многу одамна, сега ќе бидеме стрпливи да издржиме и прашина само да се направи, истакна жител на село Саса.

Од општината упатија благодарност до поранешниот и сегашниот Министер за транспорт и врски, како и поранешниот директор на ЈП за државни патишта, кои според нив се заложиле, реконструкцијата да биде реализирана според зацртаното.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*