Николовски: Не употребувајте синтетички материјали за огрев, канцерогени се!

Почетокот на грејната сезона повторно го запали алармот за загадување на амбиенталниот воздух во Делчево. Иако експертите велат дека градот важи за реалтивно чист град, сепак во последните 10 години се поизразена е употребата на синтетички материјали за затоплување, што според нив ја зголемува загаденоста која е забележлива особено во вечерните часови кога под светлата на уличното осветлување се забележува сива нијанса на чад, кој во комбинација со ,,миризбата” предизвикува чувство на горчина при дишењето, што според експертите е резултат на соединенијата „фурани“ кои според нив се ослободуваат при употреба на синтетичките материјали.

-Делчево долги години важи за доста чисто место за живеење, каде агадувањата на амбиенталниот воздух на водата во почвата се минимални. За тоа допринесува самата индустрија која фигуративно кажано е на „бај-пас“, бидејки некогашните поголеми загадувачи како асфалтната база на Гранит и кожарата не работат. Она што е актуелно во поглед на загадувањето, а на што треба да се укаже е употребата на синтетички материјали, отпадоци и амбалажа, PET амбалажа, која граѓаните ја согоруваат и употребуваат за затоплување, односно за почеток на палење на своите печки, вели поранешниот инспектор за животна средина Крум Николовски.

Иако законски тоа како што додава Николовски е казниво, казните според него не носеа резултати.

-Нема резултати од казните затоа што нашата свест овде, па и во целата држава функционира на тој начин што секој вели: „Кој ќе ме види мене во 22 часот навечер дали јас ќе ставам пластични шишиња или текстилен отпад во огнот“. Работата е во тоа што луѓе надлежни за таа работа, треба да се обидат да контактираат со секој граѓанин, со секој дом, да им кажат дека согорување на материјалите на синтетичка база, поготово текстилните отпадоци кои во Делчево ги има доста, бидејки во Делчево уште само конфекциите работат, се многу штетни за животот и здравјето на луѓето, бидејки при согорување на овие материјали се ослободуваат таканаречени соединенија „фурани“, кои се потешки од воздухот и се канцерогени. При согорување на амабалажа, било да е пластична или текстилна, тие гасови се околу печката и најмногу заболуваат луѓето кои живеат во дотичниот стан, зграда, куќа и слично. Кога тоа на луѓето ќе им се укаже, сметам дека тие веднаш ќе престанат да употребуваат такви материјали, бидејки прво тие се трујат, а потоа ја трујат околината, додава Николовски.

За ПМ честичките, поранешниот инспектор, додава дека отсекогаш ги имало само не биле мерени.

-Не се тие опасност по здравјето на луѓето, отколку согорувањето на текстилните материјали и пластика. Знаете дека текстилот, односно памукот и волната се со ограничена количина, многу е потребен простор за нивното производство, што значи 90 проценти и повеќе од текстилот е на синтетичка база. Врз основа на нив, производите се претежно од нафта, почнувајки од метанот, па натаму се до друтите значи, ПВЦ или поливинил хлориди со додаток на јод, бром и други адитиви и затоа текстилот е евтин. Меѓутоа согорувањето е на температура пониска од 1200 степени целзиусови, значи тие фурани не се распаѓаат на та а температура, додека распаѓање има на над 1200 степени целзиусови. Тие нераспаднати ги вдишуваме, а што е најсимптоматично немаат мирис боја и вкус, што ги прави мошне опасни и луѓето неупатени во нивната штетност, додава Николовски.
Во текот на изминатите години, општината активно се зазеде за контролирање на употребата на овие синтетички материјали, при што од надлежниот иснпекторат беа направено повеќе контроли во поголемите капацитети кај кои било пријавено дека користат синтетички отпад за затоплување. Минатата година општината за решавање на овој проблем стави во функција и телефони на кои граѓаните можеа да го пријавуваат загадувањето на амбиенталниот воздух, а плановите се тоа да биде направено и годинава.

-Веќе од понеделник планираме да ја продолжи праксата на воспоставување дежурни инспекциски екипи, кои ќе вршат контрола поврзана со евентуалната употреба на недозволени средства за огрев и кај правните и кај физичките лица. Вонредниот инспекциски надзор ќе го вршат инспекциски тимови составени од претставници од Општинскиот инспекторат при Општина Делчево и од ПС ОН Делчево, а инспекциите ќе се вршат во текот на 24 часа на територијата на градот и населените места. Граѓаните кои ќе забележат зголемено загадување на амбиенталниот воздух, ќе можат таа состојба да ја пријавуваат, за што дополнително ќе имаме известување до јавноста, информираа од општината.

Оттаму уште еднаш апелираа до граѓаните, правните и физичките лица, да не користат за затоплување на индивидуалните или на деловните објекти недозволен огревен материјал како гуми, стиропор, пластика, текстил, отпадни масла и секаков вид отпад, со цел да се спречи загадување на амбиенталниот воздух и за почиста животна средина, а согласно со Законот за амбиентален воздух.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*