Голем интерес за дарување крв во Делчево

Во Делчево се одржа последната крводарителска акција за 2020 година. Организатор на акцијата беше Општинската организација на Црвен крст Делчево, од каде констатираа дека е исполнет годишниот план за крводарување и во услови на Ковид-19.

-Денес се одвива последната акција за оваа година во Делчево на која ни се исполнија очекувањата за собрани крвни единици. Со денешната акција се исполнува и планот за крводарителство за 2020 година. Ја користам оваа прилика да им се заблагодарам на сите крводарители, кои го остварија своето право, даруваа крв, помогнаа и со тоа ја покажаа својата хуманост во рамки на досегашните акции, истакна Ивана Атанасовска од Црвен крст Делчево.

Последната крводарителска акција предизвика голем инетерес и кај помладата и кај постарата популација. Делчевецот Трајче Иванов рече дека крв дарува по 11 пат, а прв пат дарувал крв во 2011 година. По дарувањето крв се чувствува подобро, а на помладите им порача да не се двоумат и да станат крводарители. 

Меѓу крводарителите беше и Младен Атанасовски од Делчево, кој денес крв даруваше по 83 пат.

-Прв пат дарував во средно училиште во Штип во 1984 година. Тие што не дарувале да почнат да даруваат затоа што е добро за здравјето. Оваа година само не успеав да бидам редовен, бидејки бев во странство, инаку на секои три месеци дарувам, прво за мое здравје, а потоа и да помогнам некому, истакна Атанасовски.

Општинската организација на Црвен крст Делчево за утре ја најави и последната крводарителска акција, која ќе се спроведе со граѓанството на М.Каменица. Акцијата во Македонска Каменица ќе се одвива во Домот на културата со почеток од 9 часот, а ќе се спроведе во соработка со Институтот за трансфузиона медицина од Штип, кои и денес во Делчево технички ја реализираа акцијата за дарување крв.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*