Жителите на с.Русиново се простија од младата Верица и порачаа нејзината хуманост да не се заборави од институциите

Хуманоста на семејството на трагично загинатата Верица да биде институционално наградена. Ова е пораката на жителите на село Русиново, кои денес низ солзи во очите простувајки се од Верче, уште еднаш го поздравија хуманиот чин на семејството Белчовски, кое несебично се реши да ги донира органите на својата ќерка и со тоа да спаси човечки животи.

-За помош треба помош, знаеме во какви услови живееме сите во Македонија, но институциите треба да си ги направат своето. Селаните поддршка ќе дадат, тешко дека некој се радува на ова, скраја да е, штета за девојчето, но сепак граѓаните не можат сами да помогнат, тоа мора да го направат институциите, истакна Софија Буровска, жителка на село Русиново.

Нејзиниот сожител Жико Милошовски, додаде дека и самите мештани се подготвени да им помогнат на семејството Белчовски.

-Мислам оти нашето село е хумано село и ќе има помош за семејството. Белчовски се семејство домаќини, одговорни за работа беа досега. Цело село им дава поддршка, од утрово одат на црква, изразуваат поддршка. Сите во таа незгода им се заблагодаруваат што ги подарија органите на својата ќерка, вели Милошовски.

Помош и институционална поддршка очекуваат и роднините на Белчовски.

-Голем хуман чин кој ќе спаси многу животи. Верче ја нема, но нејзиното срце ќе живее во срцето на друго момче. Инаку финансиски секој може да помогне, веќе ако решиле Македонија е голема и може да помогне, пошто сите од семејството се невработени, велат роднини на Белчовски.  

Според дел од жителите, на семејството од Русиново и досега требало да му биде овозможено поголема помош.

-Помошта како што слушаме била потребна од претходно, сега откако отиде девојчето мислам дека е џабе. Може да е некоја утеха за нивните родители тие донации, ама тоа не се враќа и добро е што се согласија да се донираат органите, многу редок и хуман чин, вели низ солзи жител на селото.

Од општината најавија иницијатива за одржување итна седница на беровскиот Совет на која ќе се побара финансиска поддршка за семејството Белчовски, а во понатамошниот период и ќе се инсистира на разговори на повисоко ниво, како институционално да биде зајакната таа поддршка. 

На испраќањето на младата Верчр кон нејзиното вечно почивалиште, денес присуствуваше делегација од општината со градоначалникот Звонко Пекевски, кои заедно со останатите жители и оддадоа почит за големата жртва која неа и нејзиното семејство ги издигнуваат на највисокото скалило на  пиедесталот на заслужни хумани граѓани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*