Шест млади парови конкурираат за младоженци на јубилејната 15-та Пијанечко-малешевска свадба

Шест млади парови годинава ќе конкурираат за младоженци на годинешното издание на манифестацијата Пијанечко-малешевска свадба. Зенил Реџепов, раководителот на Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“ од Делчево кој е главен носител на настанот, информираше дека во конкуренција за учество на настанот влегуваат и три парови кои биле на листата на чекање од минатата година.

-Ние во моментот како организатори на јубилејното 15 издание на Пијанечко-малешевската свадба имаме пријавено 3 брачни парови и 3 брачни парови од минатогодишната листа на чекање, тоа се вкупно шест. Со сите нив ќе имаме интервју и некаде на средината на мај ќе го прогласиме парот за јубилејното издание на традиционалната манифестација, рече Реџепов.

Активностите за организација на настанот, како што додаде Реџепов ќе се реализираат согласно условите кои ги наметнува здравствената пандемија.

-Ако е во пандемиски услови ќе ги следиме сите протоколи за одржување на манифестацијата, но посакувам оваа пандемија да се приближи кон крајот, да се вратиме на нормалното и пак Делчево да живее со Пијанечко-малешевските свадбарски обичаи.
Минатата година 14-тото издание на Пијанечко-малешевската свадба, како придружна манифестација на „Делчево Фест“, поради пандемијата се реализираше преку он-лајн музички перформанс.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*