Симулациска вежба за Денот на пожарникарите во Делчево. Лоренцо Трајановски избран за најдобар пожарникар

Денот на пожарникарите 20 Мај во Делчево одбележан со успешно спроведена симулациска вежба за гаснење пожар во детската градинка „Весели цветови“ и доделување на наградата за најдобар пожарникар. В орамки на симулацискаат вежба пожарникарите ја покажаа својата ефикасност, ефективност и професионалност, а по дојавата за пожар во детската градинка, ТППЕ Делчево реагираше со 14 пожарникари со два камиони автоцистерни, командно и навално возило и во потполна лична при што беше изгаснат пожарот, евакуирани децата и песроналот, а беше извлечено и повредено лице од објектот. 

Овие вежби се редовна практика на ТППЕ Делчево и се изведуваат со цел да се види подготвеноста и физичка и психичка на пожарникарите во услови на вистинска појава на пожар во објектите на институциите во градот, но и да се провери исправноста на опремата, истакна Миле Тодоровски пожарникар од Делчево. 

-Оваа година единицата интервенираше на вкупно 15 пожари од кои две интервенции на објекти, една интервенција на патничко моторно возило и 12 интервенции при појава на пожари на отворен простор, кажа Тодоровски.

Градоначалникот Горан Трајковски присуствуваше на оваа симулациска вежба и изрази задоволство од подготвеноста на пожарникарите за справување со пожарите и на објекти, но и на отворен простор. Воедно честитајки им го празникот на пожарникарите, а ја додели и традиционалната награда на најдобриот делчевски пожарникар за оваа година, Лоренцо Трајановски кој има 20-годишно работно искуство во професијата. 

– Изминатиот период, во континуитет работевме за да ја подобриме опременоста на единицата, но и условите за престој на пожарникарите. Обезбедивме опрема за лична заштита на пожарникарите, што значи дека на нивната професионалност додаваме битен елемент за нивната лична заштита, но и инвестиравме во уредување и опремување на просториите на ТППЕ во Делчево, ги решававме наталожените проблеми и ги регулиравме платите и додатоците од плата и кадровски ја подмладуваме единицата, рече Трајковски. 

Информираше дека во фаза на тендерирање е набавката на ново противпожарно возило и очекува постапката да се спроведе без проблеми и, конечно, да се реши проблемот со застарените возила на ТППЕ. 

За наградениот Трајановски, наградата е признание за работата на сите пожарникари.

-Тоа е за мене голема чест пред се што ми ја дадоа довербата градоначалникот и моите колеги. ваквите награди ни даваат мотив да бидеме уште поанагажирани секаде каде ќе не повикаат и посакувам во следните години и останатите колеги да бидат наградени, рече Трајановски.

Пожарникарството во Делчево испишува историја од 7– децениско функционирање. Првото доброволно противпожарно друштво е формирано од делчевецот Илија Дамјанов Крстевски во 50-тите години, по што е формирана првата единица на чело со командирот Никола Димитровски.

Симулациската вежба заедно со изјавите на градоначалникот Горан Трајковски и наградениот пожарникар Лоренцо Трајановски во продолжение:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*