„Копачка“ доби специјална награда за успешно негување на изворниот мелос на ФНИП „Пеце Атанасовски“ во Долнени

На Фестивалот се доделени и 10 специјални награди-статуетки за успешно негување на изворниот мелос од групи и поединци и тоа на:

Фолклорната група „Копачка“ од селото Драмче, Делчево

КУД „Дримкол“ Вевчани, вевчански лазарки

КУД „Русалии“ од Секирник, Струмичко

КУД „Дуфла“ од Рашче, Скопје

Детски традиционален оркестар при КУД „Илинден“ од Битола

Фолклорен ансамбл „Етнос“

ФА „Љупчо Сантов од Оризари, Кочани

Оркестарот за изворни инструменти и ора при Центарот за култура „Бели мугри“ од Кочани

Музичко-балетското училиште „Илија Николовски-Луј“ кое е единствен училишен центар што има насока за традиционална музика и игри

Роберт Митров, гајдаџија од Јаргулица, Радовишко

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*