Делчевските пензионери активни учесници на Регионалните пензионерски игри во Виница

Во Општина Виница се одржаа ,,25 Регионални пензионерски спортски игри” со учесници од целиот источен регион, кои се натпреваруваа во повеќе дисциплини. На настанот се обрати градоначалникот на Општина Виница – Ивица Димитров кој истакна дека овој настан е доказ дека пензионирањето ја претставува најубавата етапа во животот на еден човек.

-Со пензионирањето животот продолжува, еланот и желбата за физички и спортски активности се за вистинска почит и претставуваат еден убав пример и даваат голем придонес за промоција на спортот и здравите навики во рамки на секојдневното живеење.”- изјави градоначалникот Ивица Димитров.

,,Општина Виница секогаш е пoтготвена за подршка на сите активности и проекти кои се иницирани и реализирани од Здружението на пензионери, и понатаму активно ќе работи на остварување на взаемна соработка и развивање на партнерство. Постојано работиме на делот на обезбедување на услови за развој во сите сфери од секојдневното живеење, а особено во делот на подобрување на условите за повозрасната категорија на граѓани.” – додаде Димитров.

На отворањето се обратија и претставници од Здружението на пензионери на Виница како и од останатите здруженија.

Натпреварите се одвиваа на три локации, на Градскиот стадион во Виница, на игралиштето на СОУ ,,Ванчо Прке” и во спортската сала на СОУ ,,Ванчо Прке”.

На овогодинешното издание на Регионалните спортски игри се натпреваруваа околу 100 пензионери, во пет спортски дисциплини, односно шутирање на мали голови – мажи и жени, слободно фрлање на кош – мажи и жени, трчање над 60 год и до 60 год – мажи и жени, фрлање ѓуле – мажи и жени и скок од место – мажи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*