Од 8 до 10 илјади парчиња пластика годишно го полнат Калиманско езеро

Еколошкото друштво ,,Здравец 2002″ од Македонска Каменица излезе со свој став по видео објавите на граѓани од преполното со шишиња и отпад Калиманско езеро. Од друштвото велат дека и без поплавите кои го зафатија регионот минатиот декември, секоја година Калиманско Езеро се полни со пластични шишиња од 8.000 до 10.000 парчиња, кои доаѓаат од реките Брегалница и Каменичка Река. 

-Поради ова Еколошкото друштво Здравец 2002 од Македонска Каменица во минатите години  организираше акција за чистење на Калиманското Езеро од пластични шишиња со договор на институциите и консцесионерот, соберените пластични шишиња од Калиманското Езеро беа  во пластични кеси и џамбо вреќи и транспортирани до Кочани, истакнаа од еколошкото здружение во нивната објава на фејсбук.

Според нив реакцијата на граѓаните и невладините организации за повторното енормно загадување на Калиманското Езеро од пластични шишиња е оправдана.

-Активности за чистење и остранување треба да преземат и  институциите, а надлежните органи за заштита на животната средина да излезат и да ја констатираат состојбата на терен, по што би се преземале одредени активности, додадоа од ,,Здравец 2002″ на својата страница.

Калиманско езеро иако во моментот е со зголемено ниво поради добрата хидролошка состојба, според експертите е пред еколошка катастрофа, најмногу поради пластичниот отпад кој му се заканува на животинскиот свет во ова езеро.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*