Десетина инженери, урбанисти и архитекти пројавиле интерес по иницијативата за заживување на туризмот на Голак

По фејсбук статусот на Претседателот на Советот на Општина Делчево, Гоце Попов кој вчера излезе со иницијатива за заживување на Голак и враќање на сјајот кој некогаш го имаше Детското одморалиште, 10-тина наши сограѓани кои по професија се инженери, архитекти и урбанисти пројавиле интерес активно да се вклучат во заживувањето на идејата, без финансиски надимест и во интерес на туристичкиот развој на градот.

-Сите без резерва се ставаат на располагање, без финансиски надомест да ја реализираме оваа идеја. Една од пријавените е урбанистот Софија Јанкуловска која магистираше на тема ,,Урбанизација и визија за просторниот развој на планината Голак”, истакна во телефонски разговор Попов.

Тој во вчерашниот свој статус образложи дека реконструкцијата и ревитализацијата на одморалиштето е клучна за враќање на голем број посетителите на планината Голак и повторно заживување на туризмот. Оваа реконструкција според неговите идеи треба да започне преку распишување на конкурс за избор на најдобро идејно решение и идеен проект за реконструкција, во чија изработка ке учествуваат токму заинтересираните архитекти инженери, дизајнери и уметници од градот Делчево, од кои десетина пројавиле интерес за бесплатно нивно учество во реализацијата на проектот. Целта е разработка на заеднички решенија кои ќе бидат понудени јавно и транспарентно на избор на граѓаните на Делчево.

Првиот координативен состанок кој ке го води највозрасниот инженер на собирот е закажан за месец февруари, состанок на кој ќе биде договорен понатамошен тек на активностите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*