Делчевската библиотека продолжува да привлекува се повеќе нови читатели!

Се зголемува бројот на читатели во делчевската библиотека. Како што информираше директорката Билјана Петровска само од почетокот на 2022 година библиотеката има регистрирано 105 нови членови.

-Оваа бројка на нови членови во Јавната локална библиотека „Илинден“ Делчево е најголема за истиот период  во изминатите 3 години. Сето тоа е само показател дека мораме да продолжиме да работиме  посветено, транспарентно, да следиме што  се случува во светот на книгите, и на полиците на библиотеката да имаме се што е ново, интересно, барано и хит, рече Петровска.

Она што според директорката посебно радува е што децата покрај задолжителните лектири, се почесто изнајмуваат и читаат слободна детска литература.

-Од лектирите моментално  основците најмногу ги бараат „Волшебникот од Оз“ и „Белото циганче“, средношколците „Пустина“ и „Вујко Вања“. Средношколците од  4 година, за подготовка на матурата, најмногу бараат стручна литература од областа на медицината, особено Микробиологија.Од слободна литература, нашите читатели моментално најмногу го бараат Тес  Геринсен. Многу читани се и „Од жарјето“, „Господин неподнослив“ и Еден по еден“, додаде Петровска.

Приоритет на библиотеката како што додаде и понатаму останува привлекувањето на нови членови кои секојдневно ќе можат да уживаат во саканата литература.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*