Пошумување кај месноста Браниград во Делчевско

Во Делчево реализирана првата акција за санација на штетите во дел од опожарените подрачја кои минатата година го зафатија Делчевскиот регион. За таа цел денеска вработени во Национални шуми ЈПШС ,,Голак” – Делчево извршија пошумување со повеќе видови шумски садници во атарот на селата кои беа зафатени од шумски пожари.

-Во рамки на денешната акција кај местото  викано Браниград, кое беше зафатено од ланските пожари, извршивме пошумување со повеќе видови садници. Пошумувањето се реализираше на површина од околу 2 хектари, со засадени 5000 садници од багрем, јасен и црн бор, информираше директорот на ЈПШС ,,Голак”, Љупчо Петровски.

На овој начин, како што додаде вработени во претпријатието се вклучија и во одбележување на Денот на пролетта, а пошумувањето во соработка со ЕВН ќе продолжи и во наредниот период.

Во минатогодишните пожари, согласно податоците ЈПШС ,,Голак“, на територијата на Општина Делчево опожарена е површина од 2288 хектари шумска површина и дрвна маса од 230.987 метри кубни. Причинетата директна материјална штета на шумско земјиште изнесува 529 милиони денари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*