Започна да функционира првата автоматска метеоролошка станица во Делчево

Започна да функционира првата автоматска метеоролошка станица во Делчево.Мерењата како што истакнаа од Општината ќе се вршат според важечки прописи на Светската метеоролошка организација (СМО) и Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

-Станицата отсега ќе ги чита основните метеоролошки параметри, со што во реален час отсега ќе се знае температурата, влажноста на воздухот, атмосферски притисок, количина на врнежи, сончево зрачење, брзината и правецот на ветерот, истакнаа од Општината.
Автоматска метеоролошка станица  (АМС) како што додадоа ја постави УХМР Скопје и е со намена за автоматска обсервација и пренесување на метеоролошките податоци.

-Автоматската метеоролошка станица е поставена на соодветна локација во  населбата Шумски расадник во населба Ново Делчево, а актуелните мерни податоци се достапни на линкот кој еобјавен на општинската веб страница , додадоа од Општината.

За реализацијата на овој проект како што додадоа претходно е потпишан Договор за соработка помеѓу Општина Делчево и УХМР Скопје. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*