Проекција на филмот “Битката за Севастопол” во сабота во Делчево

Проекција на филмот “Битката за Севастопол”

Ден: Сабота

Час: 18:00

Дата: 25.06.2022г

Место: Кино сала – Делчево

Влез: Бесплатен

По период на тешки страдања, огромен број на човечки жртви и денови на заробеништво кои со себе ги понесе Втората Светска Војна, месецот мај значеше светла точка и пресвртница. Пресвртница која светот ја почувствува во 1945-та година, со потпишување на капитулација на нацистичка Германија и официјален крај на грозоморните настани и на самата Втора Светска Војна.

📺 Со цел свечено одбележување на победата над фашизмот, ЛО Левица Делчево заедно со Левичарскиот институт Рацин ќе одржи проекција на филмот “Битка за Севастопол” во Делчево; украинско-руски игран филм, во режија на Сергеј Мокрицки, снимен во 2015 година.

Во него се раскажува судбината на легендарната жена снајперист од 25-тата дивизија на Црвената армија, Поручник Људмила Павличенко, која е херој на Советскиот Сојуз како најефикасната снајперистка во Големата патриотска војна и нејзиното учество во одбраната на Севастопол.

Проекцијата ќе се одржи во Кино салата во Делчево, на ден 25.06.2022 година, од 18:00 часот.

Ве покануваме на проекцијата на филмот и заедно да се потсетиме на вредностите кои нашите предци ни ги оставија борејќи се во НОБ.

ВЛЕЗ: Бесплатен

https://facebook.com/events/s/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/586940646359138/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*