Пожар на планината Средна помеѓу Разловци и Тработивиште

Во пожар кој денес околу 13 часот го сува треба и шума на планината Средна на местото Света Вода, меѓу делчевските села Разловци и Трботивиште.

Портпаролот на Општина Делчево, Даниела Такева За МИА вели дека според првичните информации зафатена е површина од два-три хектари шума и сува трева. На терен се сите екипи на ТППЕ-Делчево, ЈП ,,Македонски шуми”, Доброволното Противпожарно друштво, како и припадници на Граничната полиција.

Од Дирекцијата за заштита и спасување информираат дека од ТППЕ-Делчево се известени дека во 13:50 часот е пријавен пожар на отворен простор во атарот на село Разловци на планината Средна, на местото Курчински колиби каде гори сува трева и дабова шума. На терен се тројца пожарникари, со едно теренско возило и едно лице од Доброволното Противпожарно друштво од Делчево, а кон пожарот се упатени и една екипа од четири шумски работници кои до 14:50 сé уште не биле пристигнати на терен.

Согласно информацијата од пожарникарите кои се на терен, до 14:50 била зафатена површина од околу два-три хектари сува трева и дабова шума и поради ветерот и сувата трева пожарот се шири кон борова шума.

Во 15 часот согласно информациите од ТППЕ – Делчево и од ЈП ШС Голак, во моментот се подготвуваат да испратат дополнително уште по една екипа пожарникари и шумски работници.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*