Во Берово именувани нови улици по загинатите бранители од 2001 година

 Во Берово преименувани четири улици кои во иднина ќе ги носат имињата на  загинатите бранители во конфликтот 2001 година. Одлуката едногласно ја донесе Советот на Општина Берово на денешната 31 седница.

-Советот денес донесе одлука за името на улицата „Моша Пијаде„ да се преименува во улица „Зоран Бубевски”, улицата “Борис Кидрич” отсега ќе го носи името “Димитар Двојаковски”, улицата “Неретва” се преименува во улица “Никола Пехчевски” и новото име на улицата “Димитар Влахов” во село Русиново, е улица “Љупчо Мирчовски”, информираа од Општина Берово.

Улиците како што додадоа на иницијатива на градоначалникот на Берово, Звонко Пекевски се преименувани, по претходно спроведена постапка, согласно Закон за определување на имиња на улици, плоштади, мостови и на други инфраструктурни објекти, со добиена Согласност од  Владата на Република Северна Македонија, по претходно доставена иницијатива од Министерство за одбрана, Генералштаб на Армијата , Команда за операции, Батаљон за врски Скопје, единицата која го чествува споменот на Зоран Бубевски. 

-Во рамките на истата иницијатва, во 2021 година, општина Берово, подигна спомен обележје кое го краси паркот кај Основниот суд во Берово и ги чува од заборав, ликовите на загинатите бранители. Со преименувањето на улиците, уште еднаш,  им се поклонуваме и  го овековечиме споменот на нашите херои, чии животи се вградени во темелите на нашата земја, која што е создадена и постои благодарение на безрезервната жртва, дадена од многу нејзини херои, патриоти, наши браќа, синови, сопрузи, татковци, другари, додаде Пекевски.

Посакувајки вечна слава на загинатите бранители и вечен спомен на нивните имиња во Берово, од Советот потенцираа дека не постои поголема вредност, поголема доблест, од тоа да се стави сопствениот живот на браникот на татковината, акт длабоко вткаен во опстојувањето на една држава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*