Покана за фестивалот Македонија 2023 кој на 2 август 2023 ќе се одржи во Делчево

Покана за фестивалот Македонија 2023

Почитувани,
Во ова време- невреме,кога Македонија и македонскиот народ е изложен на брутални напади врз идентитетот и сите национални обележја,односно се врши анти цивилизациски геноцид и етноцид врз македонскиот народ,еден од начините преку кој се бранел македонскиот народ,покрај вооружената борба ,бил и преку јазикот ,верата, песната,фолклорот,традициите и обичаите!!??

Не постои земја во светот,која е повеќе опеана во песните од библиска Македонија!
Додека пееме за Македонија,за нејзината славна историја и за хероите кои ги вградиле своите животи во темелите на Македонија,Македонија ќе постои!

Во тој контекст,во одбрана на македонизмот и националниот идентитет ,е востановен и обој фестивал на патриотски и родољубиви
рефрени,,Македонија,, кој ќе се одржува на ден Илинден ,во Делчево,градот кој со пиетет го носи Гоцевото име!

На фестивалот ќе бидат исполнети дваесетина народни песни ,во кои се опеани значајни историски настани и личности од богатата македонска историја,презентирани на документарен и филмски начин!

Се надеваме дека славејки ги славните историски настани и личности,на овој начин, кој е едукативно – музички ,но и јавен час по историја ,ќе го сочуваме и одбраниме македонскиот идентитет,историја ,јазик и култура,од сите антицивилизациски притисоци,закани,уцени и обиди за уништување на Македонија и македонскиот народ.

Македонија вечна!

ОВА 2023 ГОДИНА Е ГОДИНА НА ЗНАЧАЈНИ ИСТОРИСКИ ЈУБИЛЕИ ОД ПРЕБОГАТАТА МАКЕДОНСКА ИСТОРИЈА !

ПА ТАКА ОВАА ГОДИНА ,СЕ НАВРШУВААТ:

 • 145 ГОД .ОД ,,ПИЈАНЕЧКАТА РЕПУБЛИКА,, 20 јануари – 29 март ,1878 год;
 • 145 ГОД.ОД ВТОРОТО МАКЕДОНСКО ВОСТАНИЕ ИЛИ КРЕСНЕНСКО ВОСТАНИЕ,17 ОКТОМВРИ 1878 ГОД.С.КРЕСНА ,ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА;
  -135 ГОД.ОД ФОРМИРАЊЕТО НА МРО ИЛИ ТМОРО ВО СОЛУН,НА 23.ОКТОМВРИ 1893 ГОД;
  -120 ГОД.ОД УБИСТВОТО НА ГОВЕ ДЕЛЧЕВ ВО С.БАНИЦА ,НА 4 МАЈ 1903 ГОД.
 • 120 ГОД.ОД БИТКАТА НА ПЛАНИНАТА ГОЛАК ,КАДЕ НА ВРВОТ ЧАВКА ВО БОРБАСО 3 000 ТУРСКА ВОЈСКА ,ЗАГИНУВА БОЈВОДАТА МАКСИМ НЕНОВ СО 18 КОМИТИ ОД ДЕБАРСКО – РЕКАНСКАТА ЧЕТА,НА 30 МАЈ 1903 ГОД;
  -120 ГОД.ОД СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТИ ,КОИ ГИ ИЗВРШИЛЕ СОЛУНСКИТЕ ГЕМИЏИИ, ОД 28- 1 МАЈ 1903 ГОД;
  -120 ГОД.ОД ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ,2 АВГУСТ 1903 ГОД.ВО КРУШЕВО;
  -110 ГОД.ОД БУКУРЕШКИОТДОГОВОР ,ОДРЖАН
  ВО БУКУРЕШТ,РОМАНИЈА НА 10.АВГУСТ,ПО ЗАВРШУВАЊЕ НА ВТОРАТА БАЛКАНСКА ВОЈНА И НА КОЈ Е РАСПАРЧЕНА И ПОДЕЛЕНА МАКЕДОНИЈА;
 • 90 ГОД.ОД УБИСТВОТО НА ПОСЛЕДНИТЕ КОМИТИ ОД ЦАРЕВОСЕЛСКАТА ЧЕТА,НА ВЕРСКИОТ ПРАЗНИК БАЛАКЛИЈА ,1933 ГОД ,ВО С.ДРАМЧЕ;
 • 80 ГОД.ОД СВИТЕПОТО УБИСТВО НА 12 МЛАДИНЦИ ОД С.ВАТАША ,ОД БУГАРСКИТЕ ФАШИСТИ НА 16 ЈУНИ 1943 ГОД;
 • 100 ГОД.ОД РАЃАЊЕТО НА ВАСКА ИЛИЕВА,21 ДЕКЕМВРИ 1923 ГОД.ДОАЈЕН НА МАКЕДОНСКАТА НАРОДНА ПЕСНА.
  СИТР ОВИЕ ЗНАЧАЈНИ ЈУБИЛЕИ ,СЕ ОПЕАНИ ВО НАРОДНИТЕ МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ И ПРЕСТАВЕНИ НА ФИЛМСКИ И ДОКУМЕНТАРЕН НАЧИН,ПРЕКУ СПОТОВИ, ФОТОГРАФИИ КАРТИ…!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*