Излезе од печат ,,Дамари 1″ од Миле Ѓорѓијоски

Излезе од печат првото издание на книгата ,,Дамари 1″ од македонскиот сатиричар Миле Ѓорѓијоски. Книгата содржи 1200 афоризми и претстсавува сатирична слика за состојбата во државата, односите меѓу луѓето, машко женските односи, спортот, политиката.

-Во оваа книга сатиричарот на најдобар начин докажува дека сатирата е моќно оружје кое може да го промени светот, ама само ако сатиричарот оди пред своето време и не се плаши од оние кои тапкајќи во место сакаат да си го зацврстат тлото под нозете, вели во предговорот за делото писателката Христина Деолска.

„Дамари 1“ е книга, која како што вели рецензентот, бугарскиот писател Валентин Димитров е достојна за името и авторитетот на Миле Ѓорѓијоски како симбол на македонската сатира. 

-Последната книга на Миле Ѓорѓијоски е уште една етапа од афористичкиот дел на неговиот творечки пат, своевиден „портрет“ на авторот, на неговата мајсторија, зрелост, стил и приоритети. Содржи 1200 афоризми избрани од Христина Деолска – необјавени во книги, а создадени последниве години, како и сосема „свежи“ кои премиерно беа прикажани последниве месеци само на Фејсбук, вели во рецензијата Димитров.

Ѓорѓијоски е автор на повеќе книги со афоризми кои му донесоа слава, многу престижни награди во Македонија, Србија, Либан и Бугарија. Издавач на ,,Дамари 1″ е Здружението на роднокрајни автори ,,Пијанечки Глас” од Делчево.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*