Во Митрашинци одбележани 79 години од формирањето на 50-тата Дивизија на НОВ И ПОМ и 14-тата младинска ударна бригада ,,Димитар Влахов”

Во беровското село Митрашинци, денеска ја одбележавме 79 годишнината од формирањето на 50-тата Дивизија на НОВ И ПОМ и 14-тата младинска ударна бригада ,,Димитар Влахов”.

Свеченоста започна со оддавање на едноминутно молчење во знак на почит на загинатите борци и револуционери, а делегации од општествениот и политичкиот живот, положија цвеќе пред споменикот во с. Митрашинци.

Во краткиот говор прочитан пред присутните, беше назначено за формирањето на дивизијата и нејзиното дејствување, со потсетување на борбениот дух и непокорливоста на разловечките востаници, на кресненските бунтовници, на илинденските идеолози, која вроди со создавање на независна и самостојна држава.

За придонес, во реализацијата на активностите за одбележување на денот, на Раководителот на ПУ ,,Дедо Иљо Малешевски”, во с. Митрашинци, беше доделена благодарница на наставничката Лидија Пачемска.

Неизоставен дел од свеченоста, беше и програмата подготвена од учениците од с. Митрашинци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*