Утре се одбележуваат 130 години од почетокот на организираната македонска револуционерна борб

На 23 Октомври се одбележуваат 130 години од почетокот на организирана македонска револуционерна борба. Одбележувањето на ,,Денот на македонската револуционернаборба” е одбележување на долговечниот непокор и борба на македонскиот народ за слобода , државност и независност.

Корените на македонската револуционерна борба започнуваат со формирањето на Македонската револуционерна организација на 23 Октомври 1893 година кога шестмина македонски дејци: Даме Груев, Петар Поп Арсов, Христо Татарчев , Иван Хаџи Николов, Андон Димитров и Христо Батанџиев ,се обединија околу една визија за исполнување на еден сон – Слободна Македонија.

Патот до таа слобода беше исполнет со предизвици, но нивната сплотеност и решителност во остварување на своите цели им даде сила да истраат пред своите идеи.
Нивниот пат го продолжија илинденците, борците во Народноослободителната и антифашистичката борба и АСНОМ -ците кои го остварија стремежот за Слободна Македонска држава.

Без 23 Октомври 1893 година не ќе беа можни ниту трите славни Илиндени 1903, 1944 и 1991 година. Почит за борците за слободна и независна македонска држава.
Нека е честит и вековит 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба.

Директорот и Наставничкиот колегиум, на сите ученици, вработени и родители им го честита празникот, се вели во објавата на СОУ ,,М.М.Брицо” Делчево.

Општина Делчево и годинава организира пригодна свеченост во чест на 23 Октомври – Ден на македонската револуционерна борба. Настанот ќе се одржи на  23 октомври (понеделник) во 10:00 ч пред споменикот на Гоце Делчев во центарот на градот, каде ќе се положи свежо цвеќе.

По тој повод, Општина Делчево ги поканува сите заинтересирани граѓани, институции, политички партии и здруженија на граѓани да присуствуваат на настанот и да положат свежо цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев.

Агенда за настанот:

  • 10.00ч – реферат по повод 23 Октомври Ден на македонската револуционерна борба (КУД „Гоце Делчев“ од Делчево)
  • 10.15 ч. – положување свежо цвеќе на споменикот на Гоце Делчев

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*