Во М.Каменица утре ќе се одржи Меѓународниот фестивал посветен на првиот македонски печатар Јаков од Камена Река

На 14.12.2023 во Македонска Каменица ќе се одржи Меѓународниот фестивал „Јаков од Камена Река“ – Денот ќе биде исполнет со повеќе активности.

Во 12.00 часот ќе се одржи натпреварот по краснопис во кој учество ќе земат ученици од основните училишта од Македонска Каменица, Делчево, Берово, Пехчево, Виница и Блатец. Натпреварот ќе се одржи во просториите на ООУ „Св. Кирил и Методиј“ во Македонска Каменица.

Во 14,00 ќе бидат доделени награди за најдобрите во натпреварот за краснопис и за конкурсите за литература и ликовни цртежи. Од страна на гостите Ласко Ѓуровски, типограф и Никола Симовски, графички дизајнер, учениците ќе бидат запознаени со убавините на македонското кирилично писмо, тајните на графичкиот дизајн и илустрации, а истите ќе бидат и дел од жирито при отценување на трудовите.

Во 17.00 часот започнува главниот дел со отворање на изложбата на проф.д-р Јордан Ѓорчев, во фоајето на КИЦ „Романса“.

Во 17.30 од страна на Епископот Делчевско-каменички г.Марко, ќе се отвори уште една изложба и тоа на одбрани страници од „Часословот“ на Јаков од Камена Река, отпечатен во 1566 година во Венеција.

Во 18.00 часот ќе започне свечената академија на која на годинешните добитници ќе им бидат доделени признанијата и благодарници.

На свеченоста со своја програма ќе настапи и КУД„ Вера Јоциќ“ од Македонска Каменица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*