Голема масовност во рамки на денешната крводарителска акција во Делчево

Голем број на крводарители денес во Делчево учествуваа во крводарителската акција која ја организираше Општинската организација на Црвен крст од Делчево. Анита Божинова Петковска како дел од тимот на Институтот за трансфузиона медицина од Скопје кој технички ја спроведе акцијата изрази огромно задоволство од масовното учество на делчевци на денепната крводарителска акција.

 
-Традиционалана крводафрителска акција во Делчево каде мораме да се пофалиме дека имаме една плејада на хумани граќани ко идаруваат крв. Досега имаме 34 дарувања, но се уште чекаат дарители на преглед кои сакаат да даруваат крв и да се вклучат во семејството на крводарители и да им помогнат на тие на кои што им е потребна крвта, истакна Анита Божинова Петковска од институтот за трансфузиона медицина од Скопје.
 
Додава дека во рамки на денешната акција изразит бил бројот на млади крводарители, но и крводарители кои за прв пат имале прилика да даруваат крв.
 

Акцијата заврши со вкупно 50 собрани крвни единици што е рекорд кога станува збор за дарувањето на крв во новата 2019 година. Следната акција со крводарителите од Делчево ќе се одржи во првата недела од месец април оваа година.

Голем интерес за крводарителската акција во Делчево

Posted by delcevo365.mk on Thursday, March 7, 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*