Објавени резултатите од конкурсот за доделување општински стипендии

January 28, 2022 Valeri Spasevski 0

Комисијата за доделување ученички стипендии ја утврди листата на ученици и студенти кои ќе добиваат стипендии за учебната 2021/2022 година, согласно конкурсите за доделување ученички […]

Десетина инженери, урбанисти и архитекти пројавиле интерес по иницијативата за заживување на туризмот на Голак

January 28, 2022 Valeri Spasevski 0

По фејсбук статусот на Претседателот на Советот на Општина Делчево, Гоце Попов кој вчера излезе со иницијатива за заживување на Голак и враќање на сјајот […]

Трета година кантоналната училишна администрација во Женева со настава на Македонски јазик

January 27, 2022 Valeri Spasevski 0

И оваа година благодарение на Асоцијацијата ,,Рефрама”, како што информира делчевскиот иселеник во швајцарија Драган Стоиловски се продолжи со изучувањето на странските јазици и дополнителната […]

Како се живеело во Царево Село според сеќавања на Тане Ѓорѓиевски (Објава на ЈЛБ ,,Илинден”)

January 27, 2022 Valeri Spasevski 0

Објава на Јавната локална библиотека „Илинден“-Делчево. СЕЌАВАЊА на Стојан Ѓеоргиевски-Тане за состојбите во Царево село во времето помеѓу 1920-1940 година „Роден сум во Царево село […]

Преку еднонеделни објави ЈЛБ ,,Илинден” ќе ги оживува сведоштвата за некогашните настани во Делчево

January 26, 2022 Valeri Spasevski 0

Преку еднонеделни објави ЈЛБ ,,Илинден” ќе ги оживува сведоштвата за некогашните настани во Делчево. За таа цел како што информираше директорката на ЈЛБ „Илинден“, белешките […]

Роднокрајниот автор Билјана Начовски добитник на Златна Плакета од Литератопија 2022

January 25, 2022 Valeri Spasevski 0

Роднокрајниот автор Билјана Начовски е добитник на награда на Вториот Меѓународен литературен фестивал Литератопија 2022. Нејзиниот Сонетен венец и магистрал со акростих и донесе Златна […]