Проект за медиумска писменост „Интернет суперхерои“ во Делчево

Во рамки на деновите на медиумска писменост кои што се организираат низ повеќе градови низ Македонија, денес за прв пат во Делчево се одржа работилница на тема „Медиумска писменост и справувањето со лажните вести“.Активноста како што информираше проект координаторот Родне Деолска е дел од проектот „Интернет супер-херои“ кој во наредните пет месеци ќе го реализира Регионалниот центар за застапување од Делчево, а ќе обработува теми од различни аспекти поврзани со медиумската писменост.

-Денес конкретно во Делчево го имаме првиот промотивен настан на кој ќе го презентираме овој петмесечен проект. На настанот освен ученици и просветни работници, кои се главна целна група, присуствуваа и новинари, медиумски работници, како и други заинтересирани граѓани кои во иднина би се вклучиле во сите наши активности, истакна Деолска

Ова е тема што речиси и не се обработувала во Делчево и затоа како што додава Деолска, е мошне важна во насока на справувањето со лажните вести и подобрување на медиумската писменост.
 
-Во иднина во рамки на овој проект предвидени се неколку тв-емисии, кои што ќе опфааќаат различни аспекти од областа. Исто така ќе ќе работиме и на активности од едукативен карактер со основци и средношколци за лажните вести и предизвиците со кои се соочуваат на интернет просторот, додава Деолска.
Регионалниот центар за застапување, проектот го имплементира во соработка со Фондацијата Метаморфозис и Еуротинк, а финансиран од Европската унија.

Во Делчево започна реализацијата на проектот за медиумска писменост „Интернет супер-херои“

Во Делчево започна реализацијата на проектот за медиумска писменост „Интернет супер-херои“

Posted by delcevo365.mk on Wednesday, 13 November 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*