Над 200 садници утре ќе се засадуваат во Делчево

Со цел зголемување на бројот на садници во Делчево, утре, сабота 23 ноември 2019, во Делчево ќе се одржи акција за пошумување. Акцијата е во организација на Општина Делчево, од каде ги повикуваат граѓаните на масовно учество.
-Упатуваме повик до сите граѓани, институции и здруженија да земат масовно учество во акцијата за пошумување со цел сите заедно да дадеме придонес во збогатување на зеленилото и во зголемување на бројот на садниците во градот со што ќе покажеме дека се грижиме за чистиот амбиентален воздух во Делчево. Акцијата ќе се спроведе на неколку локации, а собирно место за учесниците е паркингот пред Спомен дом АСНОМ, информираа од Општината.
Акцијата се спроведува паралено со кампањата против загадување на воздухот, а освен граѓаните во акцијата со свои активности за подготовка на теренот ќе се вклучат и Јавното комунално претпријатие „Брегалница“ и Јавното претпријатие „Национални шуми“- ПШС „Голак“ Делчево.
-Садниците ќе се засадуваат во делот од мостот на река Габровчица и паркот кај езерцата до градскиот стадион, при што се планира да се засадат околу 100 садници од јавор и јасен, како и чемпреси и липи во парковите во центарот на градот, додадоа организаторите.
Акцијата започнува во 9 часот, а учесниците со себе треба да понесат и соодветен алат за пошумување.Последната акција за пошумување во Делчево беше спроведена во 2015 година, под мотото „Зачувај ја својата иднина“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*