Премиерот Заев во Делчево на почетокот на градежните работи за изградба на современ градски пазар

Во присуство на премиерот на РСМ, Зоран Заев, заменик-претседателот на Владата , Љупчо Николовски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски како и претставници од институции и граѓани, денеска во Делчево се означи почетокот на изградбата на современиот градски пазар кој е капитален проект за Делчево и за целиот регион.

Изградбата на современиот градски пазар ќе биде уште едно место двигател на локалната економија во Општина Делчево, рече во своето обраќање премиерот Заев и додаде дека развиени општини значат силна економија.

-Во таа насока, Владата континуирано се залага за рамномерен регионален развој и јакнење на инфраструктурата на општинско ниво. Ја зајакнуваме децентрализацијата и овозможуваме максимално можен трансфер на надлежности од централно на локално ниво. За таа цел започнавме реформа за унапредување на фискалната децентрализација преку реализирање на 3 главни столба и тоа раст на приходите на општините, отплата на долговите, како и домаќинско, транспарентно и отчетно работење. Владата со буџетски средства и со поддршка на меѓународните финансиски институции спроведува проекти, конкретно насочени кон развој на општините. Главната цел  е зајакнување на инфраструктурата и подобрување на условите за живот на локално ниво, истакна Заев.

Градскиот пазар кој е проектиран на површина на градежна парцела од 11.599 м2 и површина за градење од 6.944 м2 е неопходна потреба за Делчево како погранично место и проект кој има регионалнозначење, истакна градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски.

-Целта е да добиеме современ градски пазар во смисла на отворен и затворен дел каде ќе бидат испочитувани сите критериуми за соодветно чување и продавање на храната и на најразновидната стока, како и соодветен паркинг-простор. Дополнително, овој дел на градот добива современ урбан изглед со можност да се создадат атрактивни локации за идни нови градби. Реализацијата на овој проект, како и на сите претходно реализирани капитални инвестиции во Делчево ќе сведочат за генерации и генерации делчевци за одговорното и посветено работење. Многу пати сум истакнал и сега ќе повторам дека Делчево е школски пример како одговорната локална власт и одговорната централна власт, нивната кохезија и следењето на заедничкиот интерес, дава резултати за граѓаните, порача Трајковски.

Вкупната вредност на проектот е околу 33,5 милиони денари, средства обезбедени од владини институции и дел од општинскиот Буџет, а градежните работи во двете фази од изградбата се очекува да завршат за период од една година. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*