Ново жариште на Африканска свинска чума во делчевско Тработивиште

Ново жариште на свинска чума регистрирано во делчевското село Тработивиште. Екипи на на АХВ, од надлежното ветеринарно друштво и од локалната самоуправа денес спроведува мерки за контрола и спречување на ширење на болеста.

Дописникот на МИА кој беше на лице место денес го регистрираше чинот на вршење еутаназија на заболените животни и нивно нештетно отстранување  од  одгледувалиштето каде е потврдена  болеста. 

-Во моментот екипи на АХВ, од надлежното ветеринарно друштво и одлокалната самоуправа спроведуваат мерки за контрола и спречувањена ширење на болеста. Се врши еутаназија на заболените животни и нивно  нештетно отстранување од  одгледувалиштето каде е потврдена  болеста како и од контактните одгледувалишта каде   не може да се исклучи присуството на болест, освен во комерцијалните фарми кои се категоризирани со низок ризик, информираа од АХВ.

Како што додадоа оттаму се спроведуваат и мерки за епидемиолошко испитување   за  утврдување на можниот извор на заразата,  попис и идентификација на сите свињи во одгледувалиштата, нештетно отстранување  и уништување на опремата која не може да се дезинфицира, како и на слама, храна и шталско ѓубре. 

-Под надзор на официјален ветеринар се спроведуваати мерки за чистење и дезинфекција на опремата и возилата. На сила е забраната за чување на свињи на отворено и забраната задвижење и превоз на свињи во и од зоната, освен кога се носат воодобрена кланица за колење.

Попис и регистрација ќе се спроведе и за  свињите во одгледувалиштата во зоната  под  надзор каде исто е забрането чување свињи на отворено, движење и превоз во и од зоната освен кога освенкога се движат во одобрена кланица за колење.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*