ПСК ,,Голак” во акција за обележување и чистење на планинарски патеки

Во организација на ПСК „Голак“ Делчево, денес се чистеа и обележуваа двете планинарски патеки кои водат до планината Голак.
 
Целта е да се овозможи безбедно движење на сите граѓани имаат желба да се искачат на Голак, а освен чистење, планинарските патеки, како што информираше претседателот на ПСК „Голак“, Љупчо Чучуковски, беа и соодветно обележани. 
 
-Со нашите членови денес имавме активност за расчистување на главната патека до Голак која почнува веднаш над населбата „Расадник“ во Делчево и се движи во правец на месноста Трајанов Рид, како и споредната патека, која започнува веднаш над населбата „Први реон“ и се вклучува во главната планинарска патека кај споменатата локација. Покрај чистење на патеките, поради безбедно движење на сите кои ги користат, истите беа и соодветно обележани, истакна Чучуковски.

Додаде дека овие активности се дел од проектот, кој ПСК „Голак“, го спроведува во соработка со Федерацијата на планинарски спортови на Македонија и Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот.

Како дел од туристичката промоција на регионот, во наредниот период ПСК ,,Голак” ќе работи и на уредување и поставување на планинарска патека на планината Средна, како и уредување на локалитетот Истевнички Кукуље.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*