Тајните досиеја – Спиро Атанас Клинчарски од с.Тработивиште

Објава на Стојан Рашков:

Од денес решив да ги објавувам тајните досиеја водени од поранешната служба за државна безбедност. Дигитализацијата на историските документи е неминовен процес. Поминаа 30години но многу работи сеуште не се расчистени во државата.

Ова е досие број 45000745 водено за Спиро Атанасов Клинчарски од с.Тработивиште осуден за дејност В.М.Р.О. во 1946та година 20години затвор како дел од групата на доктор Коста Тренчев од Берово кој се залагал за Независна Македонија под покровителство на Америка и Англија. Групата дејстувала на територијата Берово, Делчево и Виница каде воспоставила контакт со американски воени единици стационирани на Плачковица. Како дел од групата се Јованче Пекевски од Берово, Георги Кушев од с.Тработивиште и др.

Целото досие е достапно на единственото место каде се публикувани илјадници документи за македонски револуционерни дејци.

Оригиналната објава на Стојан Рашков на следниот ЛИНК

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*