ЈЛБ „Илинден“ – Делчево и уште две библиотеки во државата добија вредни наслови од Агенцијата за иселеништво

March 2, 2022 Valeri Spasevski 0

ЈЛБ „Илинден“ – Делчево и уште две библиотеки во државата добија вредни наслови од Агенцијата за иселеништво. Овие вредни наслови остануваат во трајно користење на […]

Видео: Обичаите за Прочка во Пијанец

March 1, 2022 Valeri Spasevski 0

Прочка или Велики поклади — ден во православното христијанство на меѓусебно простување помеѓу верниците пред почетокот на велигденскиот пост. Датата на Прочка се менува во зависност од датата на Велигден, и […]

Жителите од Маџир Маало в недела ќе ја продолжат традицијата на палење смреков оган за Поклади

March 1, 2022 Valeri Spasevski 0

На ден 6 март 2022 на повеќе места во Делчевско со поставување на таканаречени ,,Стреловишта” традиционално ќе се пали смреков оган по повод празникот Поклади. […]

Хуманитарна акција за помош на збратимените украински општини Тернопил и Вишгород

March 1, 2022 Valeri Spasevski 0

Општина Делчево започна голема хуманитарна акција за помош на граѓаните на збратимените градови во Украина. За таа цел, по  одржаниот состанок со претставници од Јавната […]